031 559 553     Kontakt

Dihanje

V vadbi veščine meditacije v gibanju, se nam razkrijejo nove razsežnosti povezane z dihanjem. Dihanje, ki se v vadbi izvaja zavestno, organizem polni z energijo ( yang ) in hkrati sprošča ( yin ). Telo je čudovit energijski sistem, ki je eksistencialno povezan z dihanjem. ¨ Chi ¨ je v osnovi v zraku, ki ga dihamo. Veščina, ki jo treniramo, se tradicionalno imenuje ¨vadba z notranjo energijo oziroma zrakom ¨. Vdihi so yang & izdihi yin energija.

Image title

V kitajskem izročilu geomantije taoizma, sta ti dve energiji tudi povezani s simpatičnim in parasimpatičnim živčevjem in proizvajanjem ionov. Z aktiviranjem simpatičnega živčnega sistema se povečuje yang energija. Yin energija proizvaja negativne ione, ki stimulirajo parasimpatično živčevje. Telo torej proizvaja pozitivne in negativne ione, njuno ravnotežje pa določa harmonijo življenja. Pravilno dihanje je pravzaprav osnova učinkovite vadbe, ki se odraža v polni zmogljivosti pljučEnergija dihanja odraža energijo osebnosti človeka. Tudi slabe dihalne navade so eden od patogenih vzrokov za obolenja. Veliko ljudi je nagnjenih k temu, da plitko dihajo le z zgornjo polovico pljuč, spodnjo pa uporabljajo zelo poredko. Vzrok je pogosto psihosomatski- povezan s stresom, žalostjo, nemočjo, neobvladljivostjo življenjskih situacij, ujetostjo v družbene norme, hipohonderstvom, napetostjo ¨ego ¨stanj,zakrknjenostjo izražanja čustev postavljanja zase..Zato so notranje napetosti in potlačeni občutki fiziološko reflektirani z utesnjenim prostorom za dihanje v pljučih. Bolj kot je človek napet, težje je pravilno dihanje. 
Tako kot spodnjo polovico pljuč,se v modernem stresnem tempu življenja kronično zanemarja celotno spodnjo polovico telesa ( ozemljitev ) ! 
V vadbi se zato posebej posvečamo tudi dihanju s trebušno prepono. Negovati želimo neoviran pretok energije, ki je tesno povezan z dihanjem. V vseh starodavnih veščinah gibanja, je dihanje s trebuhom povezano s centrom moči na tem področju telesa. Na Japonskem temu centru pravijo ¨hara ¨. Skladnost telesnih gibov, dihanja in zbrane osredotočenosti - v redni vadbi gibalne meditacije, kjer duh vodi telo - nas izjemno vitalizira in tudi zdravi. V nadaljevalnih stopnjah izobraževanja geomantije, se v vadbi istočasno percepira še okolje.