Akvastat

Image title

V geomantijski raziskavi otoka Rab, za naročnika Turistička zajednica Rab i Lopar, sem odkril blagodejni energijski tok krajine, ki kroži naokrog celega otoka. V organizmu otoka predstavlja žilo krvnega obtoka. V preteklosti je to bila značilna romarska pot starih predkrščanskih kultur. Take poti se v geomantiji imenujejo AKVASTATI

Tok izvira v trtici otoka pri uvali Mag, v vzhodnem podzemeljskem področju in nadajuje organsko gibanje zgoraj po hrbtni hriboviti severovzhodni strani otoka, čez najvišje kronsko območje Kamenjak, ki kozmično napaja otok. Ko preide v območje Lopar, se obnovi z energijo morja. V Kalifrontu na jugozahodu zajema iz gozda dihanje pljuč Raba. Na veliko mestih se da razpoznati, kako je energijska pot natančno naglašena prav zaradi prvotnih ritualov čaščenja narave. Njihove sledi so navzoče še dandanes v energijskem tkivu prostora. To pot so obredno vzdrževali in jačali. Teče v obratni smeri ure. Prehodil sem jo s presenetljivimi raziskovalnimi doživetji. Energiska pot pulzira v značilnem ritmu. Odraža vitalno vpetost Raba v razsežnosti Zemlje s Kozmosom in zaokroženo povezanost otoka.
 
Energijska pot poteka osredinjeno skozi fomacijo kamnov v območju Fruga, ki predstavlja popek Raba. To je sveti kraj, potreben regulacije masovnega turizma. Kamni so oltar v naravi, megalitsko svetišče starih kultur. Kosti otoka. Geološko in geomantijsko stik z najstarejšo točko nastanka otoka. 

Image title

Levi centralni kamen je moško polariziran, desni žensko, srednji nevtralno- uravnalno. Vmes teče tok. Energijske silnice skal žarčijo iz globin Zemlje v Nebo. Ko bo nekoč v prihodnosti prišlo do ponovnih geoloških sprememb otoka, bo to območje ponovno glavni posrednik zemeljskih prelomov. Energijska pot na tem področju dobi največjo potenco.

Energijska pot se v starem delu Raba- skozi srce otoka- oblikuje v dve poti. Prva spodaj pri obali in druga zgoraj. Teče skozi glavne cerkve z 4 zvoniki, na lokacijah 4 kvalitet univerzalne ljubezni- obdobij življenja od otroštva do starosti.

Image title

Potem se ta dva tokova spet združita v eno. Zgovoren primer kultiviranja energijske poti s postavitvijo cerkev, iz obdobja krščanstva. Tok arterije prezentno poteka po glavnih dinamičnih linijah naravne in kulturne dediščine Raba.

V predzgodovinski dobi je bil naseljen z Iliri. Ilirski Liburni naj bi bili najstarejši naseljenci Raba od 4. st. p.n.št.  čŒeprav nekateri zapisi govorijo da je otok Rab, z območjem Loparja, bil naseljen od starejše kamene dobe neolitika. Rab naj bi bil prvič omenjen v potopisu grškega geografa Scylaxa. Podatki za starejša zgodovinska obdobja so uganka. O značilnostih starodavnih romanj, terja raziskovanje na resonančnih točkah terena. Podoživljanje preteklih obdobij prostora je neke vrste raziskovalna regresija. Ko spoznam arhetipe kraja, se potem posvetim proučevanju razpoložljivih zgodovinskih virov, iz katerih se da razbrati skrita sporočila v spominu pokrajine.

Oblika otoka Rab je kot odprta školjka. Med raziskovanjem po terenu, doživljam kako me organizem Raba navznoter objema z obsežno naklonjenostjo. Prvinsko privlačno. Energijska povezanost se skozi kožo vpije v telo, živčni sistem in zavest. S prostorom tako raziskovalec postaja duhovno in telesno vedno globlje povezan.

Ko hodiš po tej energijski poti ARTERIJE in AKVASTATA RABA, ponovno poustvarjaš poglobljeno turistično doživljanje, kot naslednik starodavnega romanja. Prispevaš k zavestenemu jačanju samozavesti kraja.

Energijska pot Raba je ugodna za novo pohodniško pot. S tem predlogom se strinjajo tudi v Planinskem društvu Raba. Energijski tok je širok 4,5 metre. V primeru izvajanja zavestnega geomantijskega programa poglobljenega turizma, se bo pot zagotovo ponovno živahno okrepila in vrnila v prvotno stanje svoje polne cirkulacije.