Dediščina in učenje

Image title

Predstavitev knjige Dediščina in učenje z občutenjem, v sredo 27.09. v vrtcu Zgornja Polskava je bila živa predstava o učenju iz dediščine, v ustvarjalnem partnerstvu z naravo. Ogledali smo si preprosto tisto, kar običajno v šolskem sistemu manjka. To je intuitivna vzgoja. Katero sistematično pojasnuje knjiga.

Knjiga Karin Lavin : Dediščina inučenje z občutenjem vsebuje vaje, ki so jih oblikovale vzgojiteljice in vzgojitelji Vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica v okviru tečajev senzibilizacije, ki so potekali kot dodatno izobraževanje pod vodstvom Karin Lavin od leta 2013 do 2017.

Knjiga nas postopno po plasteh vodi v nezavedno Zemlje, družbe, okolja in sebe. Uvodna poglavja se poglabljajo. Ozavešča smisel senzibilizacije, v čutečem učenju iz dediščine.  Ustvarjalnosti z naravo daje pomen duhovnega razvoja. Vsebina knjige, s poglavji : celosten odnos do človeka in pokrajine, prostor je živ organizem, kako naj se vrnemo k odnosom sodelovanja, tečaj senzibilizacije, umetnost in ustvarjalnost, ustvarjalni proces in čut za lepoto, ustvarjalnst s svobodo in odgovornostjo..je plod desetletja spoznanj delovne prakse Karin Lavin.

Z umetniško tankočutnostjo Karin Lavin predstavlja abecedo starodavnih znanj duhovne in kulturne dediščine sveta. Knjiga je praktičen vodnik, ozemljen s številnimi preizkušenimi vajami.

Image title

Celotna ekipa, v izjemni podpori z ravnateljico Ivano Leskovar, si zasluži priznanje za pionirsko delo. Ivana Leskovar je srčna voditeljica vrtca, ki s svojimi izkušnjami in modrostjo marsikoga gane, da ostane brez besed.

Image title

Zemlja vsebuje zapise in informacije, katere vedno bolj prepoznavajo posamezniki in študijske skupine senzibilizacije. Odkriva se novo področje učenja in poučevanja korenin sobivanja z okoljem in soodvisnosti z družbo kot celoto.