Dediščina okoli nas DEKD

Image title

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠčŒINE IN TEDEN KULTURNE DEDIŠčŒINE    DEKD in TKD 2016 (30.9.-8.10.2016)

Letošnja tema, DedIŠčŒIna OKOli nas, nagovarja dediščinske skupnosti. Tako, kot dediščina nastaja doma, ko se odločimo dragocen predmet, zgodbo ali modrost ohraniti za naše potomce, ravno tako sta v nekem okolju pomembna odločitev in dogovor neke skupnosti o tem, kaj je pomembno ohraniti za naše zanamce. Naloga vseh nas, ki se ukvarjamo z dediščino pri tem pa je, da mlade in malo manj mlade opozorimo, da dediščina niso le velike in pomembne stavbe, temveč je lahko tudi nekaj malega, preprostega, spregledanega ali na videz nepomembnega, kot so perišče ob vodi, hlevček za osle iz suhozida, kretniška postavljalnica, znanje o sušenju prunel, …

V letošnji temi vidimo priložnost, da opozorimo na izrabo dediščine v druge namene, na ogroženo dediščino, na dediščino, ki izginja – to sta podeželjska in industrijska dediščina ter na dediščino, ki v zavesti širše javnosti še ni prepoznana kot dediščina, to je arhitektura 20. stoletja.

Tudi celostna podoba letošnjih Dnevov govori sama zase: obliko kvadrata smo izbrali zato, ker se v nasprotju s krogom, ki simbolizira naravo, neskončnost, … , v kvadrat vmeša človek s svojimi oblikovanji in oblikami. Poigrali smo se tudi z besedami v besedah. Z besedama IŠčŒI in OKO nagovarjamo javnost, ne le, da bomo dediščino iskali z budnim očesom, temveč tudi na senzibilizacijo dediščine – da je treba dediščino spoznavati z vsemi našimi čutili.

Image title

Več o DEKD, TKD, letošnji temi, o prijemih, kako dediščino približati različnim ciljnim skupinam smo predstavili na dvanajstih regionalnih srečanjih si lahko preberete na tej povezavi.

O Dnevih evropske kulturne dediščine – kolaž oddaj Podoba podobe …