Dopust

DARILO DOPUSTA

Dokazano je, da se dopust koristi s prevelikimi pričakovanji in posledično razočaranji, vkolikor ne premakneš stikala v sebi. To stikalo je stanje zavesti. Dopust nam da drugačne okoliščine za razbremenitev in soočanje s sabo. Kadar se to počutje tlači v sebi z mašili, pride do kontraefektov. Absurd dopusta je njegova šminka. Darilo dopusta je odkop od obveznosti in priklop globlje vase, Zato se velja v tej smeri organizirat, da se prejme čimboljši izkoristek.

REGENERACIJA

Ko se pripravljamo na dopust, se odpira velika potreba se končno regenerirat. Toliko pogosti zdrsi v stanje znakov izgorelosti, opozarjajo na spremembo načina življenja. Prav dopust je lahko tisti prožilec preobrazbe. Ko v miru in distanci najdemo nove moči, da se v sebi pogovorimo s sabo. Toda dopust se splošno izkoristi le za splošen odmik od obremenitev. Relaksacija naredi svoje. Toda izkoristek je plitek. Ko se vrnemo domov, se pojavi notranji vzgib, da nas nekaj čaka za razrešit, kar je bilo prvotno planirano- prav za narediti na dopustu. 

KREIRATI SVOJ DOPUST

Kaj je dopust? Kako odgovoriti sebi ob vsaki novi priliki ponujenega dopusta, da resnično dosežeš zadovoljstvo. Tako kot ob krizah, enako velja ob tovrstnih vprašanjih, aktivirati proaktivno sebe pred časom ko se že poženeš v tok. Preden greš v nov tok, se velja izprašati kako kreiram svoj dopust.

PREDPOGOJ DOBREGA UČINKA

Ko doživimo dopust tako kot si želimo, se dejansko odklopimo od konstante obstoječih obveznosti. To je predpogoj za dober učinek. Drugi pogoj je da se odklopimo v svojih notranjih stanjih duha, miselnega in čustvenega razpoloženja, skupaj s telesno sprostitvijo. Tretji pogoj je doseganje izpolnitve potreb na vseh teh ravneh. Preprosto si dovoliti dati duška za dušo in telo.

POJEM SREČE

Biti srečen je danes floskula ali fasada, če nisi iskren do sebe tudi na dopustu. Zapraviš si lahko sprostitev duše, ker se zaganjaš tako kot prej. Podzavestni mehanizem je večkrat tako močan ker spremembe ne počnemo organizirano. Kaj sploh je sreča je prilika razmišljat v miru na dopustu pod drevesom, ob morju ali reki in priti do odgovora.

ORGANIZACIJA

Kako se odklopiti od neprenehnih obveznosti in obenem regenerirati za nove podvige? Dokazano je da ponovni prihod na delovno mesto povzroča podzavestni šok, če je akumulirana nerazrešena težava na delovni mizi, ki terja hitro ukrepanje. Iz številnih izkušenj se lahko naučimo preprosto izboljšavo, kako si dopust drugače organizirat. Ko svoje delovne izzive damo v primeren kontekst skrbi zase, potem se zgodi tista željena sprostitev.

Najbolj pogosta ponavljanja vedenja za biti boljši so tudi pred, med in po dopustu. Pričakovanja so večkrat nerealna. Po dopustu se spet vrneš v isti okvir. Zato je smiselno razmisliti že pred dopustom kaj je namen vsega skupaj.

UŽITEK

Dopust je dober za definirat užitek. Kako se nosiš za zaužiti tisto kar je bil običajno primanjkljaj. Potem sledi soočanje s pomenom globlje radosti. Plitki užitki so zelo zaželjena začimba zadovoljstva, toda niso bistveni pri definiranju smisla zauživanja prave sreče. Osrečiti sebe z globljim užitkom je lahko paradoks, če ni vključen pomen odkrivanja skrivnosti svoje in skupne duše bivanja.

DISTANCA

Ne bodimo naivni, da se ne pripravljajo novi scenariji kolektivne psihoze. Do tega se velja distancirat, kadar prične medijska mašinerija napadat z značilno mračnjaško sliko. Treniramo gledati iz druge perspektive. In vadimo zaznavanje: kaj se dejansko dogaja v našem okolju.

TVEGANJE

Premikanje mej možnega si upa tisti, ki prevzema tveganje s sabo. Bolj kot širiš sebe onkraj obstoječe stvarnosti, bolj jačaš svobodo in tveganje. Potem se na tveganje navadiš. Ni tako kot izgleda na začetku. Postane nujna prvina prebojnosti in preobrazbe.

PRIDOBIVANJE PREOBRAZBE

Ko doseže dopust poglobljen učinek pomiritve in poglobitve vase, potem si na pravi poti pridobivanja preobrazbe. To je več kot adrenalinsko zabavanje. Čeprav tudi to ima svoj efekt, vkolikor znaš sproščat samega sebe ven iz cone udobja. Veliko naredimo zase ko se resnično srečamo s samim sabo na nov način, v doživetju obiskane pokrajine dopusta.

TERAPIJA

Terapija pomeni jasno začrtan cilj in izvajanje programa. Pri tem je važno spremljanje procesa, kako poteka naprej in kje kaže morebitne odklone. Do njih se odzivamo odločno in zavzeto, v smeri uravnavanja poteka terapije po poti naprej. Odkloni so značilni afekti ego osebnosti, kot se temu reče. Ta sečni sloj osebnosti išče številne manipulacije in manevre, da sabotira proces. Vkolikor nasedemo tem trikom, pademo v klobčič izgovorov in izgubljanja zavedanja. Prevladuje podzavest, s škodljivimi navadami in vedenji. Zato je treba do tovrstnih odklonov delovat odzivno, sproti in fokusirano na program preobrazbe.

VADBA ZA ZDRAVJE

Vadba za zdravje z Zemljo je osnova. Ne glede na različne okoliščine in tempo dogajanja, je vadba temeljni fokus skrbi zase. V teh časih, turbolentnih preobratov, je vadba toliko bolj važna za krepitev vitalnosti.

Preberi več: Poletje: sprostitev z Zemljo – Geomantija