Glasba rastlin.

Image title

KAKO RASTLINE USTVARJAJO GLASBO

V programu senzibilizacije smo spomladi 2016 imeli priložnost prisluhniti glasbi rastlin. Na enem od srečanj smo s posebno napravo, ki okrepi subtilno vibracijo rastlin, spoznali, kaj zmorejo ta čudovita bitja, ki nas spremljajo na vsakem koraku.

Raziskovanje odzivov rastlin in razvoj naprave se je začelo v Damanhurju v bližini Torina v severni Italiji leta 1976. Raziskovalci v skupnosti Damanhur so razvili instrument, ki zajame elektromagnetna valovanja s površine listov rastlin in korenin ter jih spremeni v zvoke. Posebna naprava, ki temelji na načelu biološke povratne informacije, se uporablja tudi pri testiranju ljudi za ugotavljanje električne aktivnosti kože. Aparat deluje podobno kot detektor laži (poligraf), razvit 1921 v Ameriki. Naprava meri razliko elektromagnetnega polja korenin in lista, ki je prevedena v glasbo oz. izraz rastline. S pomočjo naprave lažje ozavestimo odnos z rastlinami in uživamo v harmoniji glasbe, ki jo ustvarjajo v interakciji z nami.

Opazujemo, kako se odzivajo na našo pozornost, čustva, nego in vremenske spremembe.

»Preden smo začeli s poslušanjem in smo nameščali napravo, se mi je rastlinski svet izpovedal, da noče nobenih eksperimentov z negativno konotacijo, ki ji je kolektivno lahko podzavestno podvržen domišljav vedoželjnež. Presenetilo me je, kako vir inteligence rastlinskega sveta po morfogenetskih poljih pozna stanje na tem področju. Kot vedno je na prvem mestu dovoljenje narave,« je svoja opažanja o odzivanju rastlin ob pripravah strnil Robi Lavin.

Nekatere rastline ob predvajanju glasbe razširijo svoje energijsko polje. Zaznati je posebno vzdušje čaščenja življenja. Glasba včasih že potihne in se ponovno razvije. Rastline prepoznajo našo naravnanost in zaznajo pozornost, ki jim jo namenimo. Svet rastlin si želi sodelovanja z nami.

Karin Lavin