Gozd in inteligenca narave

Image title

Predstavitev nove knjige Karin Lavin : Gozd in inteligenca narave bo 02.10. ob 17h v Šoštanju.

Dogodek je v sklopu projekta izobraževanj senzibilizacije za vrtec Šoštanj. Info 041 823 927

Preberi več : Povzetek iz knjige Gozd in inteligenca narave – Karin Lavin

O knjigi : Zbornik vaj je nastal kot rezultat dodatnega izobraževanja za vzgojitelje Vrtca Šoštanj na temo Gozd in inteligenca narave – v šolskem letu 2017/2018 pod vodstvom Karin Lavin. Gozd lahko predstavimo otrokom skozi zgodbe, jim tako približamo kompleksen organizem narave ter prebudimo čut in spoštovanje do bogastva življenja, ki ga nosi v sebi. Knjiga ponuja pogled na gozd z družboslovnega vidika predvsem z obravnavo odnosa do dreves in gozda ter možnosti za učenje in osebno zorenje tako otrok kot odraslih. Uvodnemu delu s pojasnili pristopa sledijo vaje, ki so jih oblikovale vzgojiteljice in jih izvedle s skupino otrok. Vsaka vaja se začne z zgodbo o gozdu na izbrano temo. Pripovedovanje zgodbe ponuja vzgojitelju izziv, da razvije vzdušje in učinkovito posreduje sporočilo. Otroku pa daje priložnost, da se potopi v vsebino ter razvija predstavljivost, domišljijo in občutljivost.

“Gozd je za razliko od grajenega in mestnega prostora prvinski svet duhovnih, elementarnih in energijskih razsežnosti Zemlje. Po tradiciji poznan vilinski svet ima v gozdovih matično domovanje. V legendah in pripovedih starih kultur so gozdovi praprostor dnk genotipa za človeka. Značilni inteligenčni centri, ki jih predstavljajo elementarna bitja gozda, dajejo človeku možnost za učenje iz narave.

Tovrstne geomantijske strukture so v grajenih prostorih pogosto motene, kadar je okolje podvrženo posledicam spornih posegov človeka do narave. Drevesa in rastline kot nosilci gozdne atmosfere predstavljajo pravzorec pokončne ukoreninjenosti, soodvisnosti s celoto in vzdrževanja biosfere. Gozd je poligon za človekovo vračanje h koreninam.”  Robi Lavin