Integralni izzivi konference

Image title

Na konferenci o integralnem zelenem gospodarstvu o izzivih in sodelovanju

Ljubljana, 31. januarja – Sloveniji gre na področju trajnostnega gospodarstva zelo dobro, ne glede na to pa so pred našo državo, EU in svetom na splošno veliki okoljski in gospodarski izzivi, so se strinjali govorci na današnji tretji mednarodni konferenci Integralno zeleno gospodarstvo za boljši svet v Ljubljani. Ob tem so pozvali k sodelovanju na vseh področjih.

Konferenca, namenjena socialnim inovatorjem z različnih področij in odločevalcem, je zasnovana na lani izdani knjigi Integral Green Slovenia in na predhodnih dogodkih na temo integralne zelene ekonomije in družbe, je dogodek uvodoma predstavila Darja Piciga iz Pobude za Integralno zeleno Slovenijo ter programskega in organizacijskega odbora dogodka.

Konferenca po njenih besedah s povezovanjem znanstvenih, strokovnih in civilnodružbenih prispevkov išče odgovore na vprašanje, kako lahko pristop integralne zelene ekonomije in družbe, s Slovenijo kot pilotno deželo, prispeva k novi evropski renesansi v kontekstu uresničevanja agende za trajnostni razvoj do leta 2030, sprejete na vrhu Organizacije združenih narodov o trajnostnem razvoju septembra 2015.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik je v nadaljevanju opozoril, da je bilo prav delo Integral Green Slovenia podlaga za usmeritve vlade na tem področju. Vlada je leta 2015 sprejela operativni program prehoda na zeleno gospodarstvo, v sklopu katerega delujeta medresorska delovna skupina in nacionalno Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije, ki ga vodi sam. Upoštevala bi lahko tudi zaključke z današnjega dogodka, je napovedal.

Ob tem je sporočil, da je Slovenija na nedavnem Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu na podlagi svojih rezultatov skupaj z Nizozemsko dobila povabilo, da z Evropsko komisijo vzpostavi evropsko bazo krožnega gospodarstva. To bo po njegovih besedah velika priložnost za raziskovalce, gospodarstvenike in civilno družbo, več pa bo znanega na mednarodni konferenci, ki bo maja v Mariboru.

Trajnostni razvoj je ena od prioritetnih nalog EU, je izpostavil tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič. Bruselj je razdelal različne politike, ki naslavljajo te izzive, “zato je vedno znova ključni izziv, kako te visoke politike prenesti v konkretne ukrepe in kako državljane vključiti v izvrševanje teh politik”, je povedal. “Današnja konferenca je namenjena točno temu,” verjame.

Slovenija je na področju integralnega zelenega razvoja po njegovih besedah sicer zelo uspešna, in to ne glede na vlado, ki jo vodi. Prav zato Slovenija lahko predstavlja dobro zgodbo, verjame.

Zbrane sta nagovorila tudi profesorja Ronnie Lessem in Alexander Schieffer iz ženevskega Centra za integralni razvoj Trans4m.

Lessem je opozoril, da je to zelo pomemben čas v zgodovini Slovenije in celotnega sveta, saj je svet v težavah. Nekateri ga želijo uničiti, kar nas kliče, da postanemo “kreativna sila”, poiščemo pot in delamo skupaj, je bil slikovit.

Schieffer se je strinjal, da je svet po tem, ko je decembra 2015 v Parizu prišel do podnebnega sporazuma, zajela “norost”. S tem je namignil na izvolitev Donalda Trumpa za predsednika ZDA, na njegove izjave o podnebnih spremembah kot potegavščini in napovedi o umiku ZDA iz sporazuma. Tudi sam je zato pozval, da se na terenu s ciljem uveljavitve trajnostnega razvoja združi vso energijo, ki je na voljo.

Konferenco sta organizirala Državljanska pobuda za Integralno zeleno Slovenijo in Center za integralni razvoj Trans4m v sodelovanju s Partnerstvom za zeleno gospodarstvo Slovenije in več kot 20 institucijami in organizacijami. terenu s ciljem uveljavitve trajnostnega razvoja združi vso energijo, ki je na voljo.

https://krog.sta.si/2351265/na-konferenci-o-integralnem-zelenem-gospodarstvu-o-izzivih-in-sodelovanju