Izobraževanja za šole

Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje je znotraj aktivnosti Delovne skupine za informiranje in ozaveščanje javnosti, ki sta jo osnovala Zavod Anima Mundi in Park Škocjanske jame, lansko jesen in letošnjo pomlad organiziralo izobraževanja za učitelje in vzgojitelje kraških šol in vrtcev z obeh strani meje na temo »Suhi zid – lepota pokrajine in znanje prednikov za prihodnost«.

Image title

Zidove na Krasu so postavljali in vzdrževali naši pra – pra nonoti in s tem ustvarili posebno kulturno krajino prepredeno s kolovozi in suhimi zidovi. Moderen način življenja nas vse bolj odtujuje od narave in dediščine, ki predstavlja bogastvo znanj in naše korenine. Cilj izobraževanja je bil razvijati senzibilen odnos do dediščine in kraški suhi zid z vsem kar ga obdaja vključiti v vzgojo in izobraževanje z novimi metodami odprtega učnega okolja. Teme, ki so jih oblikovale vzgojiteljice in učiteljice so bile predstavljene v okviru odprtja kampanije Dnevi evropske kulturne dediščine kot primer poučevanja skozi dediščino.

čŒe želimo, da matični Kras postane svetovno prepoznana pokrajina, kar si zagotovo zasluži glede na to, da daje ime kraškim pojavom po vsem svetu, je nujen preobrat v miselnosti in ravnanju s suhimi zidovi Krasa.

https://www.park-skocjanske-jame.si/novice/kraskih-zidov-ne-popravljamo-z-bagerji