Kamenton

KAMENTON 2024: KOMEN NA KRASU

V soboto, 13. 4. 2024, je pod taktirko Karin Lavin v organizaciji OŠ Komen, Partnerstva Kraške suhozidne gradnje, Zavoda Anima Mundi in Javnega Zavoda Park Škocjanske jame, potekal že šesti KAMENTON. Tokrat v Komnu. Ob poti v neposredni bližini šole smo po uvodnem pozdravu župana Erika Modica, ravnateljice Dunje Peric in pomočnice vrtčevske ravnateljice Jane Stok Pavlin, pod mentorstvom izvedencev in nosilcev Dušana Okorna, Mitje Kobala in Ivana Pavlina, izvedencev Denisa Ostrouške in Mateja Umka, zidarja Boštjana Frančeškina in praktika Andreja Drosghiga zgradili čisto nov podporni zid. Sodelovali so učenci iz 12-tih šol z obeh strani meje. Ob OŠ Komen, se je akcije udeležila še PŠ Kostanjevica na Krasu, NSŠ in OŠ Katinara, OŠ Divača, PŠ Vreme, OŠ Sežana, NSŠ Dolina, OŠ Bazovica, COŠ Trebče, OŠ Dutovlje, PŠ Tomaj in VSŠ Nabrežina. Na čisto poseben način je suhozidno gradnjo vrtčevskim 2. – 3. letnim otrokom iz Vrtca Sežana in vzgojiteljicam predstavila naša članica in vzgojiteljica Mojca Može Škapin. Veseli smo bili obenem obiska predsednika Partnerstva Danila Antonija in sežanskega ravnatelja. Iskreno hvaležni smo učiteljicam OŠ Komen in njihovim kuharicam, ki so poskrbele, da cel dan ni zmanjkalo osvežitve in krepčila za vse. / članek in foto: Darja Kranjc in Karin Lavin


KAMENTON 2023: Kostanjevica na Krasu

KAMENTON 2023 celodnevna akcija popravila suhega zidu za otroke kraških šol z obeh strani meje je potekal v Kostanjevici na Krasu v organizaciji Partnerstva kraške suhozidne gradnje. Za letošnjo akcijo smo izbrali Kostanjevico, da bi s popravilom suhega zidu izrazili podporo pokrajini po požaru, ki je prizadel veliko območje v tem delu Krasa. Suhi zidovi so imeli v preteklosti tudi protipožarno vlogo. Obenem z akcijo izražamo željo, da se ob sanacijah dediščina suhih zidov primerno vrednoti in ohranja.

V Partnerstvu letos izvajamo aktivnosti projekta Suhi zid in ohranjanje kulturne krajine Ministrstva za kulturo katerega namen je prenos veščine suhozidne gradnje na mlade in prepoznavanje pomena suhih zidov v krajini ter s tem ohranjanje identitete Krasa. Tudi zato smo na letošnjem KAMENTONU še posebej izpostavili opazovanje in prepoznavanje tipičnih oblik v prepletanju naravnih in grajenih elementov v pokrajini. Poleg tega letos praznujemo 20. obletnico Unescove Konvencije o varstvu nesnovne kulturne dediščine. Otroke smo spodbudili k razmišljanju o skupnem. Suhi zid kot skupnost kamnov, skupno učenje veščine in aktivna lokalna skupnost pri varovanju in ohranjanju tega za Kras izjemno pomembnega segmenta dediščine.

Škarpo grajeno na suho v bližini osnovne šole je popravljalo preko 90 otrok kraških šol z obeh strani meje pod mentorstvom praktikov in izvedencev.

Skupaj s soorganizatorji, Občino Miren-Kostanjevica, Javnim zavodom Park škocjanske jame, Zavodom Anima Mundi, krajevno skupnostjo in podružnično šolo iz Kostanjevice na Krasu, gostoljubnimi domačini ter vsemi udeleženci smo ustvarili izjemno vzdušje. V 10 urah, kolikor je trajala akcija, smo ponovno postavili podporni zid in s tem podružnični šoli zagotovili učilnico na prostem. V prihodnje jo bodo uporabljali za spoznavanje veščine suhozidne gradnje in s tem obravnavo obveznih učnih vsebin s pomočjo dediščine bližnjega okolja.

Karin Lavin, Zavod Anima Mundi