Kamenton

KAMENTON 2023 v Kostanjevici na Krasu

Letošnji KAMENTON, celodnevna akcija popravila suhega zidu za otroke kraških šol z obeh strani meje je potekal v Kostanjevici na Krasu v organizaciji Partnerstva kraške suhozidne gradnje. Za letošnjo akcijo smo izbrali Kostanjevico, da bi s popravilom suhega zidu izrazili podporo pokrajini po požaru, ki je prizadel veliko območje v tem delu Krasa. Suhi zidovi so imeli v preteklosti tudi protipožarno vlogo. Obenem z akcijo izražamo željo, da se ob sanacijah dediščina suhih zidov primerno vrednoti in ohranja.

V Partnerstvu letos izvajamo aktivnosti projekta Suhi zid in ohranjanje kulturne krajine Ministrstva za kulturo katerega namen je prenos veščine suhozidne gradnje na mlade in prepoznavanje pomena suhih zidov v krajini ter s tem ohranjanje identitete Krasa. Tudi zato smo na letošnjem KAMENTONU še posebej izpostavili opazovanje in prepoznavanje tipičnih oblik v prepletanju naravnih in grajenih elementov v pokrajini. Poleg tega letos praznujemo 20. obletnico Unescove Konvencije o varstvu nesnovne kulturne dediščine. Otroke smo spodbudili k razmišljanju o skupnem. Suhi zid kot skupnost kamnov, skupno učenje veščine in aktivna lokalna skupnost pri varovanju in ohranjanju tega za Kras izjemno pomembnega segmenta dediščine.

Škarpo grajeno na suho v bližini osnovne šole je popravljalo preko 90 otrok kraških šol z obeh strani meje pod mentorstvom praktikov in izvedencev.

Skupaj s soorganizatorji, Občino Miren-Kostanjevica, Javnim zavodom Park škocjanske jame, Zavodom Anima Mundi, krajevno skupnostjo in podružnično šolo iz Kostanjevice na Krasu, gostoljubnimi domačini ter vsemi udeleženci smo ustvarili izjemno vzdušje. V 10 urah, kolikor je trajala akcija, smo ponovno postavili podporni zid in s tem podružnični šoli zagotovili učilnico na prostem. V prihodnje jo bodo uporabljali za spoznavanje veščine suhozidne gradnje in s tem obravnavo obveznih učnih vsebin s pomočjo dediščine bližnjega okolja.

Karin Lavin, Zavod Anima Mundi