Naravi prijazen prostor

Image title

Image title

Vila Muzika stoji sredi mediteranskega vrta v Savudriji, med dvema cedrama, ki tudi sredi poletne vročine nudita prijetno senco. Živi v zatišju, umaknjena od glavne ceste. Vila je odprtega tipa, namenjena oddajanju apartmajev in ostalim dejavnostim, ima salon/recepcijo, jedilnico za 15 oseb in večji prostor za delavnice, predavanja in razstave.

Pri načrtovanju nove namembnosti je arhitektka upoštevala identiteto rezidenčne vile tržaškega morjeplovca Richarda Stefanija, ki je hišo zgradil na takrat neposeljenem griču, da bi z okna opazoval morje, ko z leti zapusti kapitanske zadolžitve. Zasnoval jo je tako, da vsak vogal hiše kaže natančno smer neba, je neke vrste kompas, ki ti pomaga tja, kamor si namenjen.

Drevesa, ki jih je zasadil, zdaj zastirajo pogled in so že prerasla hišo, vendar vonj morja in butanje valov ob obalo segajo prav v vsak kotiček. Kadar zvečer zaspiš pri odprtem oknu ali kar zunaj, pod zvezdami, te z lahkoto odnese na obalo. Vrhove cipres osvetljuje luč savudrijskega svetilnika, ki je v jasnih nočeh vidna po vsem Piranskem pa tudi Tržaškem zalivu. V takih trenutkih se zahvaljujem mornarju in prijateljem, brez katerih ne bi zmogla, da vse to lahko delim z vami.

Pri poseganju v prostor smo želeli ohraniti glamur tedanjih časov, vendar pa hiši dati priložnost, da s svojimi energijami ponovno zaživi. Obnovo je spremljal geomant-zemljemerec Robi Lavin iz Križa pri Sežani, ki je s pomočjo merjenj določil stanje zdravja prostora in izdelal analizo kakovosti bivanja ter v prostor namestil tri kozmograme.

Image title

Geomantija je uporabna geofizika, ki s celovitim merjenjem in detekcijo vseh prisotnih frekvenčnih polj in vitalnih tokov prostora omogoča vpogled v naravne danosti lokacije.
Geomantija upošteva, da Zemlja oddaja življenjsko energijo ali eter, ki prežema krajino, zgradbe in ljudi. Prostor obravnava holistično, kot utripajoč, živ organizem, ki izpolnjuje bistvene življenjske funkcije. Temeljno geomantično pravilo pravi: če hočemo imeti zdrav bivalni prostor, moramo v prostor zajeti vitalno energijo Zemlje. Ta s svojo dinamično cirkulacijo po prostoru krepi tudi človekov organizem in omogoča naravno vitalnost, imunost in moč.
Pri prenovi in sploh pri delovanju v prostoru smo z arhitektko Emi Vega in krajinarko Ireno Fattori upoštevali nasvete geomanta, se z njim posvetovali in ustvarili pogoje, da prostor vzpodbuja naravne pretoke energij in ugodno vpliva na počutje obiskovalcev in tistih, ki tam delujemo. Z načrtovanjem zunanje in notranje podobe hiše se tako uravnava pretok življenjske energije, ki polni človekovo aurično polje.
Specifično funkcijo pozitivnega vplivanja na polja in pretoke vzdržujejo tudi kozmogrami, izdelani prav za ta prostor in njegovo nalogo: bodisi za stabiliziranje, usmerjanje, uravnavanje, polnjenje, krepitev, spreminjanje ali ozemljevanje. Dva, izklesana iz kraškega kamna, stojita v vrtu, kozmogram v glini pa uravnoveša njune energije znotraj hiše.

Kozmogram je geometrijski vzorec, ki s svojo arhetipsko obliko pritegne k delovanju odgovarjajoče vitalne pretoke in polja.
Namen mojega delovanja v tem prostoru je, da v realizacijo projekta umestim vrednote ljubezni, spoštovanja do življenja in narave ter odkritosrčnega sodelovanja; prizadevala si bom , da s svojim delovanjem sledim namenu prostora in izražam spoštovanje do naloge, ki mi je bila zaupana.

Tudi apartmaji, kjer boste nastanjeni, imajo vsak svoj značaj. Podpirali vas bodo točno tam, kjer spodbudo potrebujete. Poimenovali smo jih po barvah, ki ustrezajo njihovi prevladujoči energiji: zelen, oranžen in moder. Bivanje v zelenem apartmaju prinese razmišljanje o odnosih, spodbuja predvsem na čustvenem nivoju. Moder je umirjen, sprošča in prebuja komuniciranje. Oranžen je mogoče izmed vseh najbolj vesel. V njem se boste revitalizirali predvsem na fizičem nivoju. Zelo primeren je za starejše, tiste, ki okrevajo, in majhne otroke.

V vrtu je kar nekaj točk, kjer še posebno občutimo kvalitete prostora. Pod cedro v lepem vremenu obesimo viseče mreže in gugalnik, ki je izdelan po modelu meditacijskega stola, prinešenega iz Indije. V njem zlahka umirimo misli in se potopimo v svoj notranji ocean.
Včasih mi kdo pravi: »v Muziki se počutim, kot da bi po dolgem času spet prišel domov.« To je zame največji kompliment.

https://www.muzika-istra.si/sl/index/