Naravno svetišče

Dolina Marije Lurške LIPICA

Nekaj sto metrov stran od Lipice se v kraški vrtači nahaja zdravilna točka krajine Krasa.

  V okolici Lipice je sicer več kraških jam z obsežnimi geomantijskimi podzemnimi sistemi značilnimi za kraško geoobmočje, med katerimi je najbolj znana okoli 1300 m dolga jama Vilenica, ki je verjetno najstarejša turistična jama na svetu, saj v njej potekajo organizirani vódeni ogledi že od leta 1633. V belih meglicah, ki se dvigujejo iz vhoda v Vilenico so nekdaj domačini videvali ples belih žena. Živele so osamljene v svoji jami, a so vendarle spremljale življenje vasi v okolici svoje jame in si kdaj pa kdaj zaželele bližine človeka.

Ženski arhetip v globinah, votlinah in vrtačah kraškega podzemnega sveta.

Lipica je bila do I. svetovne vojne pod oblastjo cesarskega dvora z Dunaja. V letih 1848-1875 je kobilarno vodil Karel Grunn, kateri se je hudo bolan za tuberkulozo zatekel po zdravje prav v dolino, kjer je preživljal cele dneve, dokler ni ozdravel. V zahvalo je dal postaviti kapelo vklesano v naravno steno, s kipom Matere Božje, ki prevaja blagoslov za celoten prostor. Vso dolino je uredil s potmi in dal posaditi cvetje. Tako je postala dolina manjše kraške vrtače pravo malo svetišče, cerkev na prostem. Vrstile so se številne čudežne ozdravitve. Vse tja do II. svetovne vojne so ljudje, predvsem s tržaškega, množično romali v ta čudežni kraj. V želji, da bi dolina ponovno zaživela kot romarska pot je bila leta 1993 kapelica obnovljena

Image title

Kraj je naravno svetišče. Gromantijsko predstavlja pomemben yin sakralni center Lipice. To svetišče krajine je imelo svojo posebno funkcijo že v preteklosti, v obdobju  ( staroverstva ) preden jo je odkril Karel Grunn.

Image title

 

Deluje blagodejno na srčni ravni. Zdravi čustvene težave ki so odtisnjene v človekovem središču srca in pljuč. Ozdravljuje čustvene težave, duševne stiske zamer in polarnosti odnosov, tako da človekovo auro docela zaobjame s svojo širino sakralne ženske kvalitete. Priporočljivo je, da si vsak intuitivno izdela vajo, ki ga na najbolj primeren individualen način uglasi z lokacijo. Blagodejnost kraja ima tako več možnosti za biti eno z obiskovalcem.