Spin

Spin je taktična izjava za javnost. Običajno se uporablja za zavajanje javnosti – pri opisu dogodka, ki deluje neugodno ali škodljivo za priljubljenost osebe, blagovne znamke ali institucije.  Za propagando sebe, v retorični preobleki sproducira v javnost zarotirano resnico.  Spin pogosto uporablja nepoštene, nesramne in pritajeno manipulativne prijeme.  V zunanji izjavi je znotraj inštaliran trik. 

Sicer spinov ni za enačiti z normalnim nastopanjem, tudi kadar vznemirja javnost z direktnim izražanjem drugačnega mnenja. Spin zlorablja psihološke zakonitosti srečanja z resnico, izražanja in sporazumevanja. Odbiva stran odkrito soočanje. Preprečuje zdravljenje.

Spini so energijsko ostri in napadalni ! Spremenijo realni okvir dogodka, da zmanjša negativne posledice na javno mnenje.  Ta taktika omogoča zameglitev pozornost javnostiNizki udarci so perfidno skriti v balonu blišča dezinformacij.

Pred spini se ubranimo tako, da se jim razgali energijski oklep lažnive informacije in sooči z dejstvom.

Spinov je več vrst. Ni nujno da so psihopatskega karakterja. Spini so lahko lansirani iz strani oseb, ki želijo ohranjati oblast, veljavo, ponos in poklicni status.

Vsak tip osebnostno motenega vedenja uporablja svoj značilni spin. Nekateri prekrivajo resnico z evfemističnim in leporečnim olepševanjem.  Drugi drastično nakladajo z balastom besedičenja, z odrivanjem odprtega priznanja dejstev.  Tretji maščevalno izstrelijo spin iz užaljenosti, z nevrotičnim negativiziranjem.  Javnosti so precej poznani prostaški žaljivci. Gredo se grde verbalne igre.  Spini snobov so značilni z navidez obzirnimi izjavami za javnost, z zviška zverziranimi verzi besednih vložkov, v udobnem konfortu sosledja stavkov – v bistvu pa ošabno sprevračanjo realnost dotičnega dogodka. Mojstri intelektualnih spinov so kot igralci šaha. Vajeni so dolge igre medsebojnih energijskih preigravanj preko javnosti. Podleže tisti, ki je neveden pred psihologijo zavajanja.

Kategorija zase so spin dvoboji. čŒimprej velja prenehati s takimi neumnostmi. V take nespametne situacije padajo v glavnem tisti, ki se pustijo sprovocirati

Spin zavrtinči seme resnice v taktično krinko pred očmi javnosti. Dogodek preobleče v negativne energijske sloje. Večkrat so našminkani in spretno zakodirani.

Zelo priporočam trening zaznavanja informacij, katere se spuščajo v okolje. Neprenehno preizkušajo našo zbranost in osredotočenost v stvarnosti.