Stolp

Kam postaviti stolp narekuje narava. Da ideja sloni na skladnosti z okoljem, za idejno zasnovo postavitve svojevrstnega lesenega stolpa na Veliki Preski pri Litiji, tačas na terenu geomantijsko pročujemo najprimernejšo lokacijo.

Image title

Z namenom uresničiti etablirano energijsko normo kultiviranja živega organizma krajine, v pesrpektivi razvoja novih okolju prijaznih tehnologij in produktov, geomantijsko regularni z okoljem, ki so plod slovenskega znanja na področju gradnje, bivanja in energetske učinkovitosti.

Image title

Duh prostora se inspirativno sveže odziva s presunljivimi inkluzivno raznovrstnimi namigi. V duhovni in arhitekturni orientaciji. Tehnično rečeno : se stremi k geomagnetni resonanci stolpa z mikro in makro silnicami pokrajine. Duhovne zaznave razširjene zavesti na terenu so kot slike v stripu. Sporočila sledijo ena za drugo v pravilnem vrstnem redu. Tako kot dinamično zapoveduje zakonitost kreacije življenja.

Avtor vizije stolpa in naročnik je Jože Kos. Z namenom da zgodba podeželja pokaže svoj obraz. In pogleda čez v svet. Osnovan na dejavnostih tradicije in inovativno atraktivno nadgrajen z lokalnimi aktivnostmi  za nove generacije. Idejno zasnovo stolpa so naredili študentje za arhitekturo. Jože je vizionar in povezovalec ljudi, aktiven pri dejavnostih za razvoj domačega območja v okolici Velike Preske. Poleg mizarstva Kos vodi Center za zunanjo ureditev, je član upravnega odbora sekcije mizarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, voditelj razvojne vasi Velika Preska – naselje pasivnih hiš za poskusno bivanje , ter voditelj projektov za izobraževanja na področju zunanjih ureditev.

Pobudnica projekta je Aleksandra Gradišek, voditeljica razvojnega centra Srce Slovenije. Aleksandra je vzorna avtoriteta na področju trajnostnega razvoja podeželja. S svojimi izkušnjami ugledno navdihuje mnoge ljudi, stare in mlade.

Image title

Projekt stolp je nabit z veliko idejne energije, s pilotnimi predlogi rešitev. Sledi faza usklajevanja in harmoniziranja z okoljsko dimenzijo.