Trg Evrope

Trg Evrope Nova Gorica. Novo komunikacijsko središče prostora. Združuje polarnosti Gorice in Nove Gorice v stično točko, ki je hkrati plus in minus. Lokacija nakazuje preseganje ovir preteklosti z mejo in nastavlja ploščad pozornosti po novi percepciji do okolja skupnosti. Zanimiv umetno postavljen prostorski element, v smislu definiranja novega vira dogajanja v mestu. Na tej točki nastaja nova zavest, kot vstop za širša povezovanja. Leta 2025 bosta Evropsko prestolnico kulture gostili Slovenija in Nemčija, slovensko prestolnico kulture pa bosta zastopali Nova Gorica in Gorica. 

Sredina Trga Evrope Nova Gorica. Točka nevtraliziranja napetosti in postavljanja nove pozornosti do skupnega Evropskega prostora povezovanja. Potrebna prizemljitve preobrazbe na socialni in kulturni ravni skupnega organizma Gorica-Nova Gorica.

Trg Evrope v Novi Gorici je vstopna točka za odkrivanje prostorskih parametrov mesta v značaju preobrazbe. Kadar prostor pridobi novo težišče dogajanja, ki ima preplet na več ravneh okolja, kaže na znake da hoče nekaj drugače. Še posebej pomembno je prepoznavanje dominantnih točk mesta, ki imajo mikro in makro vlogo.

Vizija mesta se vedno odraža na referenčnih točkah prostora. Vse družbene dejavnosti se reflektirajo na določenih območjih, ki predstavljajo ogledalo stanja. Tako beremo prostor kaj pove o zavesti prebivalcev in širše vloge sprememb, v skupnem regionalnem in evropskem prostoru.

Sodelovanje v prostorskih projektih preobrazbe potrebuje prvenstveno globljo analizo stanja. Potrebujemo preraščanje motečih vzorcev površnosti in zaletavosti, ki nas drago stanejo. Za poglobljeno ustvarjalnost običajno ni časa na prvi pogled. Toda vse to je nastavljeno kot splošna past. Izzivi v kulturi bivanja skupnosti so tako obsežni prav pri kvaliteti snovanja. Da sledimo duhu časa in prostora, v univerzalni zavesti zdravljenja.

V okviru prijave za projekt GO 2025 razvijamo zasnovo za geomantijsko sodelovanje Gorice in Nove Gorice kot Evropske prestolnice kulture l. 2025. Z Zavodom Anima Mundi predstavljamo geomantični pogled na značilnosti mesta, kulturni potencial in atribute za turizem novega časa, pri spoznavanju danosti prostora za razvoj skupnosti in doživetja obiskovalcev Izvedla se bo geomantijska analiza mesta, ki obravnava Staro in Novo Gorico skupaj.

Preberi več: GO 2025 – Geomantija