Zdravje je v nas

Image title

Image title

Image title

Po treh diagnozah hude bolezni in popotnico, da mu je morda preostalo le še pol leta življenja, se je Boris Vene, sicer uspešen podjetnik, lotil iskanja morebitne rešitve. Ni se želel zgolj znebiti simptomov, temveč »postati tisto, kar so skušali simptomi prebuditi, spremeniti ali razviti v njem«.

Podal se je na dolgo pot raziskovanja zavestnih in nezavednih zakoreninjenih prepričanj, zavzetih stališč, negativnih misli in podobnega. Med izlivanjem misli in čustev v svoj zvezek in s procesom lupljenja čebule, kot ga je poimenoval, je odmetaval vse, kar mu ni služilo. Sočasno je tudi razstrupljal telo in mu dovajal točno določeno hrano.

Razkril se mu je »novi Boris«, ki ni bil obremenjen s strahovi, ni hlepel po pozornosti in ni potreboval založenega bančnega računa, da bi se počutil varnega in preskrbljenega. S kombinacijo najnovejših znanstvenih odkritij in pozabljenih znanj starodavne Šole misterijev mu je uspelo popolnoma preoblikovati svojo osebnost. Ne le, da se je pozdravil in preživel, temveč je danes bolj radosten, sproščen, izpolnjen in srečen, kot je bil kadar koli prej.

Knjiga »Zdravje je v nas« natančno opisuje pot njegove notranje preobrazbe. Svojo izkušnjo je opisal takole:

Kako sem s pomočjo starodavnih modrosti in najnovejših znanstvenih dognanj premagal največjo krizo v svojem življenju

Ko sem leta 2003 prejel prvo diagnozo hude bolezni, nisem niti v sanjah pomislil, da bo sledila več kot desetletje dolga pot očiščevanja in notranje preobrazbe.

Vendar sem bil že na začetku, hvala Bogu, dovolj priseben, da se nisem podal v brezglavi boj proti simptomom, temveč sem se želel dokopati do vzrokov. Z razreševanjem notranjih konfliktov sem začel odmetavati nakopičeno kramo, kot so nezavedni vzorci, zavzeta stališča, specifična prepričanja in podobno.

čŒeprav sem vsak dan izvajal tudi različne protokole telesnega očiščevanja in zdravljenja, knjiga opisuje predvsem mojo notranjo pot. Gre za osebno izpoved uspešnega poslovneža, ki se je bil prisiljen obrniti vase, se predati ter popolnoma prevrednotiti svoja življenjska načela in prioritete.

Ali je šlo za pogum? Ne. To je bil edini način, da sem preživel. Ker nisem imel druge možnosti, nisem imel izbire. Ker nisem imel izbire, ne morem govoriti o pogumu. Imel pa sem močno voljo do življenja in še eno posebno, a veliko željo: nadvse sem si želel videti otroka odrasti. Zato sem vse preostalo pač podredil temu cilju.

Namen knjige je opozoriti na ključne blokade, ki povprečnega iskalca boljšega življenja ovirajo na poti samorealizacije. čŒeprav so bralci knjigo proglasili za »navodila za uporabo, ki bi jih moral vsak človek dobiti pri rojstvu«, za »obvezno branje na fakulteti« in podobno, gre le za eno izmed poti, kako najti sebe.

Mene je v iskanje pač potisnila kriza. čŒe bi se lotil opisanih postopkov pred njo, verjamem, da mi ne bi bilo treba prestati takšne kalvarije.

Knjiga je kombinacija spoznanj obeh avtorjev. Jaz sem prispeval svojo izkušnjo, Nik pa je zgodbi dal globino in brezčasnost ter jo »oplemenitil« s starodavnim duhovnim znanjem.

Zato vzemite iz knjige, kar vam ustreza. Napisana je tako, da lahko nasvete uporabite ob razreševanju vsake krize, ne le tiste na zdravstvenem področju.

Prav zato knjiga ne govori veliko o samem zdravju in zdravljenju, temveč je čim bolj splošna; še posebej od druge četrtine dalje. Do tam si, tudi z najnovejšimi znanstvenimi dognanji, dodobra razjasnim sledeče: kaj zdravje sploh je; kako se v vsakem človeku prepleta pet energijskih ravni, ki vplivajo na razvoj bolezni; dejanski pomen hrane in njen vpliv na telo; katere kriterije je treba upoštevati pri izbiri metode zdravljenja, in podobno.

Sledi veliko poglavje o moči uma nad telesom. Na primer, kako lahko v določenem trenutku in v specifičnih okoliščinah nekateri ljudje zavestno vplivajo, ali bodo na neko snov alergični ali ne. Ali pa se lahko celo zavestno odločijo, kdaj bodo imeli ciste, diabetes, tumorje, epilepsijo … in kdaj ne.

Opisan je tudi postopek uresničevanja želja. V nasprotju s priljubljenim prepričanjem, da močna želja vodi do uresničitve, dejstva kažejo ravno obratno: le v treh, zelo specifičnih primerih, je priporočljiva močna želja. V vseh preostalih pa lahko ta dobesedno ubije življenje, kar opisuje resnična zgodba o Solomonovih paradižnikih (ki dejansko govori o saditvi paradižnikov in vplivu misli na materijo).

Dobršen del knjige se ukvarja s čustvi in strahovi. Opisane so tehnike, s katerimi sem se spopadal z njimi. Številne so stare tisočletja, vendar širši javnosti neznane, saj izvirajo iz skrivnih učenj Mojstrov in modrecev. Tudi nekatere druge bodo za marsikoga novost, saj sem si jih izmislil kar sproti.

Sledi poglavje o razreševanju odnosov in nezavednih prepričanj, katere sem usvojil v rani mladosti in ki so odločilno vplivala na oblikovanje moje osebnosti. Ko sem opravil z njimi, sem se počutil veliko bolj svobodnega.

V četrtem poglavju z naslovom Majhna odkritja je predstavljen koncept iskanja miru. Vendar ne na način, da bi morali izprazniti um ali se bojevati za posebne okoliščine, v katerih ne bi doživljali stresa. Gre za pristop, ki omogoča stanje notranje izpolnitve tudi v vsakdanjih in celo kaotičnih razmerah.

Podobno velja tudi za razlago, kako zaživeti v trenutku. Ker si nisem mogel pomagati s populariziranimi metodami, sem se zatekel k tisočletja starim modrostim, ki delujejo vedno, povsod in za vsakogar.

V tem duhu se knjiga tudi sklene. Zadnje poglavje, Veliko razodetje, razkriva zemljevid, po katerem se odvijajo naša življenja, ter temelje ene najznamenitejših starodavnih Šol misterijev. Avtor, veliki matematik Pitagora, je z enako doslednostjo in strastjo, s katerima se je loteval matematičnih izzivov, proučeval tudi zakonitosti življenja. Poznal je način, kako prebuditi svojo pravo naravo ter živeti z ravni duše; torej polno, srečno in harmonično življenje.

Tematika je res nekoliko globlja, vendar si je vredno vzeti nekaj časa za študij teh modrosti. Marsikdo utegne dobiti prave odgovore na globoka vprašanja, ki si jih ponavadi postavljamo s ciljem rešitve problemov ali v želji po izpolnjujočem življenju.

čŒisto za konec pa je predstavljena dejanska sila, ki zdravi in omogoča vsakršno rast in razvoj oziroma njeno znanstveno odkritje.

čŒeprav je celotna knjiga prežeta z idejami obeh avtorjev, je zaradi lažjega branja zasnovana, kot da sem jo napisal jaz.

Boris

https://www.zdravjejevnas.si/