Znanja prednikov

Image title

Življenje nas vodi po neki smotrni logiki in zemljevidu. Tako kot v geomantiji, ko se neprenehno ukvarjamo z zemljevidi Zemlje, naselij in hiš, imamo navzoče tudi zemljevide odnosov.

Image title

Tako me je zemljevid pripeljal do Marjana Kogelnika in skupine Ekoci. Srečujemo se na križiščih, kjer velja prepoznavati poslanstvo. Podpiram poslanstvo ekološko usmerjenih ljudi in organizacij.

Na pobudo Marjana Kogelnika in Ekoci, smo s skupino soustvarjalcev pričeli s predavanji Odstiranja znanj prednikov za dobrobit okolja skupnosti. V sestavi skupine so vključeni Irena Rotar, Anita Kogelnik, Karin Lavin, Matjaž Anžur, Luka Mancini, Matej Dasko, pridružujejo se nam še ostali somišljeniki.

Zgodba ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV predstavlja dragocen duhovni, intelektualni in socialni kapital za skupnost.  Je poligon za razkrivanja skrivnosti starodavnih modrosti. Šele z močjo ozaveščanja preteklosti in sedanjosti lahko uspešno vstopimo v nadaljnji razvoj. Upošteva ekološko osveščenost, principe vključujoče družbe, odprt dialog in podpira nove ideje. Z navdihom za uporabo celostne ekologije, ponuja preplet potreb in interesov različnih deležnikov, okolij, in interesnih skupin. Sleherniku ponuja uporabno znanje sonaravnega vseživljenjska učenja, za si pomagati priti v stik s koreninami sobivanja z Zemljo. Tovrstno učenje ni permisivno. Je apel napram globalnemu razvrednotenju in škodljivim vzrokom za splošne trende degradacije okolja, kateri povzročajo onesnaženje duha in materije. Marjan je pravilno prepoznal hude civilizacijske odklone odtujitve modernega človeka od narave. Brez medsebojne komunikacije, v sožitju z naravo, bo pričelo trgati po zadnjih šivih določenih struktur obnemoglega sistema. Hkrati se na civilizacijskem razpotju odkriva evolucijo nove ekologije, to je geomantije, ki je pravzaprav naslednik starodavnih znanj prednikov.

Predavanja predelujejo nezavedne interakcije kolektivnih motenj dekadence, katere delujejo kot hrupna nihilistična dominacija. Pogum šteje. Prebuditi velja v nas prastare moči pokončnosti duha in sodelovalnosti, tako kot so nekoč zbrani v krogu poslušali nagovor narave – za posvečene odgovorne skrbnike svetišč.

Zgodba odstiranja znanj prednikov je potencial, ki je več let zorel pri vseh predavateljih individualno. Neka notranja sila narave nas je povezala v tačas skupno prizadevanje. S predavanji želimo deliti svoje izkušnje in posredovati prenos od prednamcev do zanamcev.