Zvezda

Za prostorsko instalacijo akademske slikarke Karin Lavin v knjižnici Srečka Kosovela v Sežani, lahko rečemo da predstavlja nadomestilo za pomanjkanje družbenega upodabljanja arhetipskih značilnosti okolja. Postavitev se je izvedla po predstavitvi knjige Sinropija fizika izumitelja, prijatelja Andreja Detele. Umetnost, ekologija in znanost.

Poleg predstavitve novega znanstvenega Detelovega dela, smo se soočili s temeljno kolektivno potrebo po pismenosti na področju razumevanja okolja, odnosov, arhetipskih pravzorcev izumov človeštva, vrednot razvoja in zakonitosti sobivanja z naravo. K temu sporočilu prispevajo tudi energijsko-kreativne instalacije. Sporočilo se oddaja okolju nezavedno.

Image title

Instalacija v prostor izžareva podporne vibracije v obliki zvezde. Zvezdasto energijsko polje je v sumarični resonaci z arhetipskim vzorcem Sežane.

Vibracija instalacije seže ven iz knjižnice. To je geomantijska potrditev da deluje v spodbudni interakciji s Sežanskim energijskim poljem.

Odgovoriti na osupljiva vprašanja o subtilni živosti konfiguracije in inteligentnosti prefiguracije Vesolja in Zemeljskega prostora- je nedvomno bil izziv številnih umetnikov vseh časov, kako suvereno sporočiti v kulturo med ljudi. S prizadevanjem Karin v tej smeri, se malone kolektivni nepopisan list ustvarjalno izpolnjuje. Nesnovna dediščina se obuja v snovno sodobno umetnost in znanost. Karin pri tem delu pomaga pri reševanju slepe pege družbenih omejenosti. Videti velja nevidno.

Karin prepoznava vlogo in geopoložaj Sežane v zvezdasti strukturi ki razteza svoje krake k širšemu krajinskemu prostoru, v smereh napram Trstu, Postojni, Divači, Štanjelu.. 

Funkcionalnost pričarane instalacije s kamni je ekvivalentna starim postopkom pozabljenih kultur.

Image title

 Poseben pomen postavljenih kamnov instalacije najbolje ponazoril z alkimističnim verzom Arnalda de Villanove :

“Tu stoji navaden kamen, njegova cena je dokaj nizka, bolj kot ga podcenjujejo bedaki, bolj ga cenijo učejaki.”

Tovrstno ustvarjalnost učimo na svoji izobraževanjih.